Ontworpen met oog voor wat Middelburg zo mooi maakt

“Ons ontwerp voor De Zuidsingel begon met een fietstocht door de stad. We wilden zien wat de stad Middelburg typeert; hoe de stad is gegroeid, opgebouwd en wat er al aanwezig is . Als je op zo’n bijzondere plek nieuw gaat bouwen, moet het plan wel passen bij de omgeving én de stad verrijken”, aldus Christine de Ruijter en Maarten Verdonschot van AWG Architecten. Met een bevlogen precisie zetten ze uiteen waarom De Zuidsingel straks drie gezichten heeft en toch als een prachtig ensemble oogt.

 

“We zagen een verschil in architectuur tussen de waterzijde en de landzijde van Middelburg. Zo noemen we dit even voor het gemak. Aan de waterkant worden de straten veelal gesierd door statige, wit gekeimde herenhuizen. De landzijde laat zich meer kleuren door een rode baksteen. Gezien de ligging van De Zuidsingel vonden we een rode gevelsteen het best passend.”

 

Beleef je stad

Christine en Maarten vervolgen: “Daarnaast vonden we het heel belangrijk dat je op deze nieuwe woonplek wel de geschiedenis van de stad moet kunnen ‘proeven’. Dat hebben we gedaan door openingen in het plan te maken en aan de Zuidsingel-zijde is een deel van de bebouwing lager. Straks heb je vanaf diverse plekken zicht op de watertoren en de Lange Jan. Bijkomend voordeel is dat de appartementen hier naast het lagere bouwdeel een fantastisch dakterras hebben met uitzicht op de stad.”

 

De drie gezichten van De Zuidsingel

Naast een mooie match met de stad als geheel, wilde het architectenteam dat het plan zich ook naadloos zou voegen in de directe omgeving. Daarvoor hebben ze aansluiting gezocht met het karakter  van de omliggende straten. “Het leuke is dat dit karakter verschilt en dat zie je straks in De drie gezichten van De Zuidsingel.”

“Aan de kant van de Zuidsingel is veel ruimte en daar mochten de huizen wat rijziger zijn en een ingetogen eenheid uitstralen, terwijl de Korte Noordstraat juist vroeg om een wat meer pandsgewijze opzet. Voor de Koningstraat lieten we ons inspireren door de sfeer van het Bagijnhof. Met verschillende roodschakeringen in de gevelsteen benadrukken we de verschillen. Doordat de stenen allemaal uit één fabriek komen en slechts in nuance anders zijn, maakt De Zuidsingel straks wel een statement als geheel.”

Hé, achter die poort gaat nog een wereld schuil

Tijdens hun fietstocht zagen Maarten en Christine ook diverse intieme hofjes. “Zo’n fijn verrassingselement wilden we hier ook toevoegen”, lichten ze toe. Een groen binnenterrein is van grote waarde voor de bewoners. Ze kijken erop uit en hebben er in sommige gevallen een terras of tuin aan. Maar ook voor de stad wordt dit een fijne plek: één die verleidt om te verkennen. Met een poort hebben we het gebied gemarkeerd. De poort maakt nieuwsgierig en nodigt uit, maar je begrijpt als bezoeker wel dat je hier ‘te gast’ bent.”

 

 

Met liefde ontworpen

Als je straks een rondje om De Zuidsingel heenloopt, valt er elke keer wat nieuws te ontdekken. Hoogtes verschillen, de huizen verspringen in positie ten opzichte van de stoep en de daken hebben een andere vorm. Als je naar details en materialen kijkt, zie je dat er met liefde ontworpen is. Maarten en Christine lichten enkele bijzondere elementen toe.

 

“Naast mooi metselwerk en metalen daklijsten en goten wordt De Zuidsingel op diverse plekken verrijkt met natuursteen. We passen het toe als plint en kroonlijst, tussen en rond de ramen of als kader rond de voordeur. Een onverwoestbaar materiaal, dat de panden een stadse uitstraling geeft.”

 

Voor elk wat wils

De Zuidsingel is niet alleen maar mooi om te zien. Je kunt er straks ook heel fijn wonen. Achter de charmante gevels gaat een enorme variatie aan woningen schuil. Die uiteraard allemaal voorzien zijn van een buitenruimte in de vorm van een terras, balkon of tuin. Soms zelfs een combinatie van beide. De meeste buitenruimten liggen aan het rustige binnengebied.

 

Maarten en Christine tot slot: “We hebben veel grote appartementen gemaakt, omdat we van de makelaar begrepen dat daar behoefte aan is. Mensen die hun grote woning willen verlaten om gelijkvloers te gaan wonen, hoeven niet in te boeten aan ruimte. Maar ook als gezin kun je hier straks perfect wonen. Er komen ook 4 herenhuizen mét tuin! De Zuidsingel biedt voor elk wat wils.”

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen (zoals de verkoopprijs en nieuwe beelden) en events
✓ Nuttige informatie rondom het kopen van een nieuwbouwwoning

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.